De regels van blackjack

Blackjack wordt gespeeld met zes sets van 52 kaarten (decks) zonder de jokers. De boer, de vrouw en de koning zijn 10 waard en de aas is 11 of 1 waard. De rest van de kaarten zijn evenveel waard als de kaarten aangeven (de speler mag de waarde van de aas, die ze in het bezit hebben, zelf bepalen).

Blackjack card values

Tijdens online blackjack speelt een speler tegen de bank (in casino’s kun je kiezen of je alleen of met anderen samen wilt spelen) en staat hij niet in contact met de andere spelers. Het doel van het spel is om de waarde van de kaarten van de speler zo dicht mogelijk bij de 21 te krijgen en dichter dan die van de bank. De zes decks geschudde kaarten worden in een slof gedaan en de dealer trekt hier kaarten uit totdat tweederde van de kaarten uit de slof op is. De zes decks kaarten worden vervolgens opnieuw geschud. Het spel draait om een weddenschap, die vastgelegd voordat de deal werd gesloten. Als de speler verliest, verliest hij zijn inzet, maar als hij wint, krijgt hij het dubbele van zijn inzet terug.

Aan het begin van het spel krijgt de speler één kaart met de afbeelding naar boven en de bank één kaart met de afbeelding naar beneden, wat betekent dat de speler de eerste kaart van de bank niet te zien krijgt. Vervolgens kan de speler een kaart aanvragen of stoppen. De bank ontvangt geen nieuwe kaart totdat de speler is gestopt, dat wil zeggen dat hij zijn spel in de huidige ronde heeft afgerond. De speler kan op elk moment stoppen en niet meer kaarten aanvragen en de totale waarde is dan de som van hun huidige kaarten. Als de speler echter om een andere kaart vraagt en de totale waarde van zijn kaarten hoger dan 21 is, dan verliest de speler ongeacht de latere resultaten van de bank (de bank ontvangt dan onmiddellijk de inzet van de speler).

Nadat de speler is gestopt, zal de bank de kaart met de afbeelding naar beneden laten zien, waarna ze volgens de vastgestelde regels verder moeten spelen. Als de totale waarde van hun kaarten minder dan 17 is, moeten ze een nieuwe kaart trekken totdat de totale waarde minimaal 17 is. Als ze een totale waarde van ten minste 17 hebben of tussen 17-21 moet de bank, ongeacht of de speler dichter bij 21 is of niet, stoppen. Als de speler bijvoorbeeld 18 heeft en na het trekken van twee keer 5, de bank een 7 trekt, dan moet de bank stoppen en heeft de speler gewonnen. Als door het spelen van deze regels de bank de 21 overschrijdt en de speler nog steeds in het spel is, dan heeft de speler opnieuw gewonnen. Blackjack wordt ook weleens volgens andere regels gespeeld, maar dit zijn echter de officiële regels.

Gameplay

Elke speler sluit een weddenschap af en vervolgens krijgt elke speler twee kaarten gedeeld en de dealer één is allemaal open. De spelers beslissen elk over de volgende stappen:

Trek nog een kaart

 • De inzet verhogen (max. verdubbelen) en nog een kaart ontvangen.
 • In het geval van een paar, de kaarten splitsen en het tweede ook met dezelfde inzet (maximaal 4-8 splitsingen, in het geval van azen kan slechts 1-1 kaart worden getrokken).
 • Als de eerste kaart van de dealer een aas is, kunnen ze een verzekering aanvragen, die de helft van de inzetlimiet kan bedragen. Als de dealer blackjack heeft, winnen ze het dubbele van de verzekeringsinzet (ze verliezen natuurlijk de oorspronkelijke inzet)
 • Even money: als er een blackjack is gedeeld en de dealer heeft een aas, zullen we vanwege de verzekeringsinzet gegarandeerd de oorspronkelijke weddenschap winnen.
 • De speler vraagt niet meer kaarten en stopt.
 • De dealer vraagt om kaarten totdat deze minstens 17 hebben bereikt.

Ongelijkheid kansen bij het winnen

 • Als zowel de dealer als de speler de 21 overschrijden, verliest de speler altijd. Er is een kans van 28% om te mislukken, wat betekent dat dit scenario 0,28 * 0,28 heeft, wat een kans van ongeveer 8% is. Met een passende strategie kan dit worden teruggebracht tot 0,5%. Door de kaarten te tellen, kunnen we ook een voordeel behalen.
 • Een modificerende factor is de 1,5x uitbetaling van de bank. In dit geval is het winnen asymmetrisch omdat de bank niet 1,5x van de inzet wint, maar slechts 1x.
 • Bovendien kan het verdubbelen van de inzet op het juiste moment voordelig voor ons zijn. De bank kan onze verliezen (gelukkig) niet verdubbelen.
 • Het is mogelijk om te splitsen, wat op hetzelfde neerkomt als verdubbelen, wat in ons voordeel kan werken om te winnen.

Wij kunnen bij 16 stoppen maar de bank moet bij 16 dan nog altijd een kaart trekken.

Het voordeel van de bank

 • Als de bank stopt als ‘Soft 17’, betekent dit een voordeel van 0,2% voor spelers.
 • Soft 17: als de bank 17 bereikt door een aas op 1 te waarderen.
 • Hoe minder kaarten er worden gebruikt, hoe kleiner het voordeel van de bank is.
 • Ze compenseren dit met strengere regels en kleinere winsten.